Парламентарната комисия по енергетика прекрате с жребий мандатите на Георги Златев („Воля“)

...
Парламентарната комисия по енергетика прекрате с жребий мандатите на Георги Златев („Воля“)
Коментари Харесай

Окончателно: Парламентът прекрати мандатите на двама членове на КЕВР

Парламентарната комисия по енергетика прекрате с чоп мандатите на Георги Златев („Воля“) и Владко Владимиров („Обединени патриоти“) като членове на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Със същата процедура бе решено, че Александър Йорданов, който е член на комисията от „Воля“, ще изкара мандата си до дъно.

Преди това депутатите от комисията с 11 гласа „за“ и по трима „против“ и въздържали се одобри процедурата за използване на жребия. Този ред на преустановяване бе заложен с признати предходната седмица промени в Закона за енергетиката, с които ръководещата коалиция реши да подмени състава на КЕВР. С това съставът на енергийният е воден регулатор бе скъсен от девет на петима членове, откакто по-рано денем влязоха в действие законовите ремонти за това понижение.

Припомняме, че ръководителят на комисията Иван Иванов и енергийният комисар Евгения Харитонова са с изтекъл мандат още през 2020 година и следва избор на нови хора на тяхното място.

Махането на четиримата комисари от регулатора стана в деня, в който КЕВР би трябвало да се произнесе за цената на природния газ през февруари, за която „Булгаргаз“ внесе при започване на януари заявление за спад с 14 на 100 до 114.31 лева./МВтч, а преди дни стана ясно, че понижението може да стигне и до 18 % като се вземат поради цялостните месечни данни за януари, които се внасят на първо число сутринта в КЕВР.

Според ГЕРБ финалната дума ще има Брюксел. Преди жребия депутатът от ГЕРБ Жечо Станков използва случая да се извини на членовете на регулатора, които ще бъдат махнати. Той разкри информация, че неправителствени организации към този момент са внесли в Европейската комисия тъжби против законовите ремонти, които вършат допустимо махането на двама от енергийните комисари с извършения чоп.

Според Станков Брюксел ще се намеси и двата неизтекли мандата ще бъде продължени, а законовите ремонти ще влязат в действие след приключването на мандата.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР